020 - 670 5000     [email protected]

Voetzorg & Geriatrie

In 2012 heeft de regering het Deltaplan Ouderenzorg geïnitieerd met als doel ouderen langer mobiel te houden en langer thuis te laten wonen. In Frankrijk bestaat ook een dergelijk plan en hebben de diverse zorgdisciplines al in richtlijnen vastgelegd op welke manier dit doel te realiseren. Specifieke richtlijnen voor voetzorg spelen een belangrijke rol, omdat het mobiel houden van ouderen berust op gezonde en goed functionerende voeten.
De voetzorgverlener (Medisch Pedicure, Podoloog of Podotherapeut) speelt daarin een centrale rol. Deze dient daarom te beschikken over gedegen kennis en vaardigheden. De nieuwe cursus Voetzorg & Geriatrie haakt in op de groeiende behoefte aan voetzorg bij ouderen.

De oudere voet
Een voetzorgverlener dient te beschikken over goede kennis van zaken rond de oudere mens. Als je ouder wordt, verandert er ook veel aan de voeten. Bijna alle onderdelen van de voet degenereren beetje bij beetje en de functionaliteit van de voet neemt af. Meer dan de helft van de mensen boven de 75 jaar heeft pijn aan de voeten en slechts een derde gaat hiermee naar een arts. De rest neemt aan dat dit hoort bij het ouder worden.

Goed schoeisel
Letsel door slecht schoeisel heelt bij ouderen slechter en maakt hen dus minder mobiel voor langere tijd, soms voor altijd. Goed schoeisel kan veel ellende voorkomen. Een voetzorgverlener moet dus ook goed op de hoogte zijn van geschikt schoeisel en moet een inspectie van de gedragen schoenen kunnen uitvoeren.

Chronische ziekten
De oudere mens heeft nogal wat te verstouwen. Chronische ziekten als diabetes en kanker komt bij oudere mensen veel voor. Juist deze twee ziektebeelden brengen door de ziekte of behandeling ook veel voetproblemen met zich mee. Als er dan ook nog sprake is van verlies van cognitieve functies, dan blijkt dat er eigenlijk een grote behoefte bestaat aan voetzorgverleners die met de complexe problematiek goed kunnen omgaan. Ze zijn goed opgeleid en werken met richtlijnen voor de voetzorg voor ouderen.

Zelfzorg
Dan is er nog een probleem. De gezonde oudere mens is niet altijd meer in staat optimaal de voeten te verzorgen. Slechte voetzorg leidt direct tot problemen en tast de mobiliteit aan. Dat willen we juist voorkomen. Voeten van oudere mensen, gezond of niet gezond, hebben de juiste aandacht nodig om de doelstelling van de regering te kunnen bereiken.

Deltaplan Ouderenzorg
Het is van belang dat voetzorgverleners over voldoende kennis beschikken om te kunnen participeren in het Deltaplan Ouderenzorg. Wonderbaarlijk genoeg is voetzorg – een basisvoorziening – overigens niet opgenomen in dit plan. Kennis is een eerste vereiste om  de aansluiting te vinden en dat wil De Medische Voet met deze avond bereiken.

Programma
De Medische Voet, de grootste opleider op het gebied van medische voetzorg in het Nederlandse taalgebied, heeft in samenwerking met Monique Groeneveld een avondcursus ontwikkeld die als doel heeft u te laten kennismaken met de problematiek rondom de oudere voet.
De cursus wordt gepresenteerd door Monique Groeneveld. Na een inleiding in de probleemstelling worden er aan de hand van een presentatie en een aantal praktijkvoorbeelden voetproblemen besproken die extra kennis en aandacht vragen.

Beperkingen en aandoeningen van het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel bij ouderen vormen het aanknopingspunt voor deze cursus. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan artrose, osteoporose en loopstoornissen en ook aan coördinatieproblemen en problemen bij het uitvoeren diverse, soms eenvoudige, handelingen.

•    Algemene gevolgen van het ouder worden
•    Mobiliteitsbeperkingen
•    Artrose en artritis
•    Richtlijnen geriatrische voetzorg

Docenten
Mw. C. Bijnagte (m.i.v. 01-01-2017)

Accreditatie
ProCert: 10 punten (domein Voetzorg, categorie Beroepsvereisten)
BVV: 20 punten

Kosten
De kosten bedragen € 110,00 (0% btw, inclusief €25,00 inschrijfgeld, lesmateriaal en consumpties). Na bevestiging van inschrijving is restitutie van het inschrijfgeld niet mogelijk. Heeft u een abonnement op het tijdschrift De Medische Voet, dan krijgt u € 10,00 korting en betaalt u € 100,00 voor deze cursus.

Subsidie aanvragen voor deze cursus
Supplement/De Medische Voet is erkend als dienstverlener van de kmo-portefeuille: een subsidieregeling van de Vlaamse overheid om kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) te ondersteunen op het gebied van opleiding en advies. De subsidieregeling is bestemd voor Vlaamse kmo’s en beoefenaars van vrije beroepen, zoals voetzorgverlener. Zij komen in aanmerking voor subsidie als zij geregistreerd zijn in Vlaanderen en scholing volgen bij een erkende opleider, zoals Supplement/De Medische Voet.

Alle activiteiten die De Medische Voet organiseert, komen in aanmerking voor subsidie. De kosten voor de activiteit dienen minimaal € 100,- te zijn en hiervan wordt bij kleine ondernemingen maximaal 40% en bij middelgrote ondernemingen maximaal 30% gesubsidieerd. Als u zich inschrijft voor een kennisbijeenkomst, kunt u hiervoor subsidie aanvragen via de website van de kmo-portefeuille.

Heeft u vragen over de kmo-portefeuille? Kijk voor alle informatie over de kmo-portefeuille op www.kmo-portefeuille.be of op www.demedischevoet.nl/kmop. U kunt ook bellen met De Medische Voet: +3120 670 5000.

Data en locaties
De cursus is van 19.00 - 22.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur) en wordt gegeven op onderstaande data en locaties.

Klik op een datum en locatie om u in te schrijven.

Voetzorg & Geriatrie - Rotterdam - 170125
woensdag 25 januari 2017
Voetzorg & Geriatrie - Eindhoven - 170209
donderdag 9 februari 2017
Voetzorg & Geriatrie - Goes - 170216
donderdag 16 februari 2017
Voetzorg & Geriatrie - Drachten - 170307
dinsdag 7 maart 2017
Voetzorg & Geriatrie - Amsterdam - 170314
dinsdag 14 maart 2017

Wilt u deze cursus graag bij u in de buurt volgen? Vind tien collega’s die net zo enthousiast zijn als u en wij komen naar u toe! Meer weten? Stuur ons een e-mail.

Inschrijven
Wilt u zich inschrijven, dan heeft u een login nodig voor 'Mijn Medische Voet'. Heeft u nog geen login, dan kunt u deze gratis aanmaken. Via 'Mijn Medische Voet' krijgt u toegang tot lesmateriaal en andere informatie, zoals uw eigen profiel. Hierin kunt u zelf uw gegevens beheren.
Bent u uw login vergeten? Maak dan geen nieuw profiel aan, maar vraag een nieuw wachtwoord aan of neem contact met ons op. Als inloggen of inschrijven niet lukt, kunt u ons tijdens kantooruren altijd even bellen: 020 - 670 5000. Vraag naar Linda of Larissa, zij helpen u verder.

 

Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.