020 - 670 5000     [email protected]

FarmacologieVoor een Medisch Pedicure is het belangrijk iets te weten van medicijnen en de manier waarop deze werken in het lichaam. Naar het medicijngebruik van een client wordt wel gevraagd bij de anamnese, maar niet iedere pedicure is goed op de hoogte van de werking of mogelijke bijwerkingen. Medicijngebruik heeft gevolgen voor de stofwisseling en de celdeling. Medicijnen kunnen dus ook bijwerkingen aan de huid en de nagels van de voet veroorzaken, iets waar voetzorgverleners mee te maken krijgen. In grote lijnen leert deze cursus u wat een medicijn met het lichaam doet en wat het lichaam met een medicijn doet.

Na 1 september is deze cursus Farmacologie geen onderdeel meer van de crebo-erkende mbo 4-opleiding Medisch Pedicure.

Programma
- Introductie
- Farmacologie
- Farmacodynamiek
- Farmacokinetiek

Farmacologie
Farmacologie is een studie naar de interactie tussen levende wezens en de farmacologische stoffen die in de diagnostische, preventieve en curatieve geneeskunde gebruikt worden. Mensen die in de zorg werken, worden geconfronteerd met het gebruik van medicijnen, dus ook medisch pedicures. In deze cursus wordt uitgelegd wat de algemene bijwerkingen kunnen zijn van medicijnen op de cellen en organen in het lichaam en de invloed daarvan op huid en nagels.

Farmacodynamiek
Farmacodynamiek beschrijft hoe de werkingsmechanismen van het lichaam omgaan met een toegediend geneesmiddel of een werkzaam bestanddeel en de manier waarop het effect daarvan tot stand komt.

Farmacokinetiek
Farmacokinetiek beschrijft de interactie tussen de medicijnen (farmacologische stoffen) en de fysiologische processen in het lichaam. Deze processen zijn absorptie, distributie en eliminatie. De farmacokinetiek legt verbanden tussen deze processen in  de tijd en geeft met behulp van wiskundige formules weer hoe een geneesmiddel zich in het lichaam gedraagt. Deze formules leveren een bijdrage aan het inzicht in die processen en daarmee aan de kwaliteit van de medicamenteuze therapie.

Na deze cursus
- Bent u in staat de verschillende subprocessen van de farmacokinetiek te onderscheiden
- Kent u de (werking van) de belangrijkste organen betrokken bij het uitscheiden van een geneesmiddel
- Bent u in staat een aantal belangrijke mechanismen van interacties te verklaren
- Weet u welke problemen kunnen ontstaan aan huid en nagels in relatie tot het gebruik van bepaalde geneesmiddelen

Docent
Herman Bruins, apotheker

Accreditatie
ProCert: 11 punten (domein: Voetzorg, categorie: Beroepsvereisten)
St. LOOP: niet van toepassing
BVV: 20 punten

Kosten
De kosten bedragen € 110,00 (0% btw, inclusief € 25,00 inschrijfgeld, lesmateriaal en consumpties). Na bevestiging van inschrijving is restitutie van het inschrijfgeld niet mogelijk. Heeft u een abonnement op het tijdschrift De Medische Voet, dan krijgt u € 10,00 korting en betaalt u € 100,00 voor deze cursus.

Subsidie aanvragen voor deze cursus
Supplement/De Medische Voet is erkend als dienstverlener van de kmo-portefeuille: een subsidieregeling van de Vlaamse overheid om kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) te ondersteunen op het gebied van opleiding en advies. De subsidieregeling is bestemd voor Vlaamse kmo’s en beoefenaars van vrije beroepen, zoals voetzorgverlener. Zij komen in aanmerking voor subsidie als zij geregistreerd zijn in Vlaanderen en scholing volgen bij een erkende opleider, zoals Supplement/De Medische Voet.

Alle activiteiten die De Medische Voet organiseert, komen in aanmerking voor subsidie. De kosten voor de activiteit dienen minimaal € 100,- te zijn en hiervan wordt bij kleine ondernemingen maximaal 40% en bij middelgrote ondernemingen maximaal 30% gesubsidieerd. Als u zich inschrijft voor een kennisbijeenkomst, kunt u hiervoor subsidie aanvragen via de website van de kmo-portefeuille.

Heeft u vragen over de kmo-portefeuille? Kijk voor alle informatie over de kmo-portefeuille op www.kmo-portefeuille.be of op www.demedischevoet.nl/kmop. U kunt ook bellen met De Medische Voet: +3120 670 5000.Data en locaties
Deze cursus is van 19.00 tot 22.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur) en wordt gegeven op onderstaande data en locaties.

Klik op een datum en locatie om u in te schrijven.

Farmacologie - Antwerpen (BE) - 161213
dinsdag 13 december 2016
Farmacologie - Maastricht - 170214
dinsdag 14 februari 2017
Farmacologie - Drachten - 170314
dinsdag 14 maart 2017
Farmacologie - Eindhoven - 170404
dinsdag 4 april 2017
Farmacologie - Rotterdam - 170516
dinsdag 16 mei 2017
Farmacologie - Mechelen (BE) - 170613
dinsdag 13 juni 2017

Wilt u deze cursus graag bij u in de buurt volgen? Vind tien collega’s die net zo enthousiast zijn als u en wij komen naar u toe! Meer weten? Stuur ons een e-mail.

Inschrijven
Wilt u zich inschrijven, dan heeft u een login nodig voor 'Mijn Medische Voet'. Heeft u nog geen login, dan kunt u deze gratis aanmaken. Via 'Mijn Medische Voet' krijgt u toegang tot lesmateriaal en andere informatie, zoals uw eigen profiel. Hierin kunt u zelf uw gegevens beheren.
Bent u uw login vergeten? Maak dan geen nieuw profiel aan, maar vraag een nieuw wachtwoord aan of neem contact met ons op. Als inloggen of inschrijven niet lukt, kunt u ons tijdens kantooruren altijd even bellen: 020 - 670 5000. Vraag naar Linda of Larissa, zij helpen u verder.

 

Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.