Quantcast

Studiebelasting 5 theoriedagen + 5 stagedagen + 52 uur zelfstudie
Kosten € 1.295,-
Locatie Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Zwolle

 

Oncologisch Voetzorgverlener (OVV) - Zwolle - 180112
vrijdag 12 januari 2018
Oncologisch Voetzorgverlener (OVV) - Mechelen - 180223
vrijdag 23 februari 2018
Oncologisch Voetzorgverlener (OVV) - Rotterdam - 180525
vrijdag 25 mei 2018
Oncologisch Voetzorgverlener (OVV) - Eindhoven - 180831
vrijdag 31 augustus 2018
Oncologisch Voetzorgverlener (OVV) - Amsterdam - 181102
vrijdag 2 november 2018

Download hier de brochure over de opleiding Oncologisch Voetzorgverlener (OVV)

Oncologisch Voetzorgverlener OVV - (Medisch) Pedicures en Podologen

Elk jaar komen er ten minste 100.000 kankerpatiënten bij, van wie twee derde de ziekte overleeft. De ziekte kanker en de behandeling ervan kunnen allerlei voetproblemen met zich meebrengen, zoals het hand-voetsyndroom, de hand-voet-huidreactie, overmatig eelt of nagelaandoeningen. Patiënten bezoeken daarom steeds vaker een voetzorgverlener voor de juiste zorg. De specialisatie Oncologisch Voetzorgverlener (OVV) kan hierin voorzien.

Het doel van oncologische voetzorg is de voeten van kankerpatiënten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden. Zo wordt de veiligheid en de gezondheid van de kankerpatiënt ondersteund.


Inhoud

 • De ziekte kanker
 • Neuropathie
 • De behandeling van kanker
 • Screening en preventie
 • Communicatie met de aanpalende zorg
 • Communicatie met de cliënt
 • Hygiëne en infectiepreventie
 • Ontspanning 

Bekijk hier een filmpje over de opleiding OVV


Lesrooster
De opleiding tot Oncologisch Voetzorgverlener bestaat uit vijf theoriedagen en vijf stagedagen. Verplichte stages zijn bij het ziekenhuis, hospice en inloophuis. 

 Module   Thema  Uur  Docent  Onderwerpen
1 De ziekte kanker 4  Joanneke Bleichrodt Wat is kanker? Welke behandelmogelijkheden zijn er?
Neuropathie 2  David Kopsky Pijnmanagement bij kanker
2 De behandeling van kanker 2  Johan Toonstra Chemotherapie en de huid, doelgerichte therapie en de huid
Communicatie 4  Wilma Bevers Communicatie met andere zorgverleners
3 Ervaringsdeling 2  Joanneke Bleichrodt De oncologieverpleegkundige
De patiënt en de zorgverlener 4  Mecheline van der Linden Hoe reageer je op een cliënt met kanker? En hoe ga je er zelf mee om?
4 Screening en preventie 4  Johan Toonstra Goedaardige tumoren aan de voeten, niet-pluis aan de voeten, huidbarrière en (onycho)mycose
Ondersteuning 2  Mischa Nagel Welke verzorgende aspecten kunnen de weerbaarheid vergroten? Welke risico’s zijn daaraan verbonden?
5 Ontspanning  Estelle Smits De ontspannen voetmassagetechniek
Ontspanning  Petra Odenthal Cosmetische ondersteuning
Afsluiting  Mischa Nagel Samenvatting en vervolg

 


Na deze opleiding
Na deze opleiding bent u in staat voeten adequaat te screenen, bijwerkingen van behandelingen te herkennen, de voeten te verzorgen – mits de situatie dat toelaat – en bevindingen terug te koppelen aan het oncologisch behandelteam. Een OVV kan ook preventieve maatregelen nemen zodat eventuele klachten voorkomen kunnen worden.


Toelating en examen
Voetzorgverleners die de opleiding Oncologisch Voetzorgverlener OVV willen volgen, moeten in het bezit zijn van een diploma Pedicure plus of Medisch Pedicure of Podologie. Studenten worden daarnaast geacht te beschikken over minimaal vijf jaar werkervaring en ten minste acht cliënten per week te zien.

Het examen voor de opleiding Oncologisch Voetzorgverlener bestaat uit een mondeling en schriftelijk examen. De kosten voor het examen zijn bij de opleidingsprijs inbegrepen.

Een diploma OVV dat behaald wordt na 1 september 2015 geldt tevens als deelcertificaat van de module Oncologie van de CREBO-erkende mbo4-opleiding Medisch Pedicure van Supplement. 


Kosten
De kosten voor deze opleiding bedragen €1.295,- inclusief digitaal lesmateriaal, lunch en consumpties tijdens de lesdagen. Voor genoemde bedragen geldt 0% btw. Bij de inschrijving dient een aanbetaling te worden gedaan van €129,50 via iDeal. Dit bedrag ziet u hieronder vermeld bij de data. LET OP: De totale kosten voor de opleiding bedragen €1.295,00. Het resterende bedrag kunt u later en in twee termijnen voldoen.

Heeft u reeds een Crebo-erkend mbo 4-diploma Medisch Pedicure dan kunt u de opleiding Oncologisch Voetzorgverlener volgen tegen een gereduceerd tarief. Vraag hiervoor naar de mogelijkheden bij Linda, zij helpt u verder. 

Subsidie voor Belgische voetzorgverleners
Vlaamse kmo’s en beoefenaars van vrije beroepen, zoals voetzorgverlener, kunnen via de kmo-portefeuille subsidie aanvragen voor deze cursus. Klik hier voor meer informatie over de kmo-portefeuille.


Accreditatie
BVV (België): 100 punten
ProCert:

 • Medisch pedicure: 50 punten (50% van benodigde 100 punten)
  • domein Voetzorg (18 punten)
  • domein Kwaliteitsbewust handelen (16 punten)
  • domein Professionaliteit (16 punten)
 • Pedicure in bezit van examenonderdeel risicovoet: 50 punten (gelijk aan mp)
 • Pedicure DV/RV: 45 punten (50% van benodigde 90 punten)
 • Pedicure DV of RV: 30 punten (50% van benodigde 60 punten)


Data en locaties
De opleiding wordt op vier centrale opleidingsplaatsen in Nederland gegeven: Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Zwolle. De lesdagen zijn op zaterdag en soms op vrijdag.

De opleiding wordt gegeven op de hiernaast vermelde data en locaties. Klik op een datum en locatie om u in te schrijven. 


Inschrijven
Wilt u zich inschrijven, dan heeft u een login nodig voor 'Mijn Medische Voet'. Heeft u nog geen login, dan kunt u deze gratis aanmaken. Via 'Mijn Medische Voet' krijgt u toegang tot lesmateriaal en andere informatie, zoals uw eigen profiel. Hierin kunt u zelf uw gegevens beheren.

Bent u uw login vergeten? Maak dan geen nieuw profiel aan, maar vraag een nieuw wachtwoord aan of neem contact met ons op. Als inloggen of inschrijven niet lukt, kunt u ons tijdens kantooruren altijd even bellen: 020 - 670 5000. Vraag naar Linda of Larissa, zij helpen u verder.

 

Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.