Quantcast

Studiebelasting 3 dagen
Kosten

€ 345,-

Locatie

Dag 1 en Dag 2

Data en locatie 2018 nog niet bekend

Dag 3 

UZ Gent
De Pintelaan 185
9000 Gent

 

Voetzorg & Diabetes (België)

Op verzoek van velen onder u organiseert de Medische Voet een medische nascholing over diabetes. We hebben deze cursus in de Franse taal gedaan en deze is met zeer hoge waarderingscijfers ontvangen. In april 2018 zal deze opleiding ook in de Nederlandse taal te volgen zijn.

Gespecialiseerde voetzorg is essentieel voor mensen met diabetes. Goede voetzorg:
-    Kan ernstige voetproblemen voorkomen
-    Remt de progressie van voetproblemen
-    Helpt amputaties voorkomen
-    Houd mensen met diabetes mobiel, zodat ze kunnen blijven deelnemen aan onze samenleving

Voor het leveren van goede voetzorg bij diabetes geldt dat voetzorgverleners dienen te beschikken over de juiste kennis, houding en vaardigheden. Voor wie is deze opleiding bedoeld:
-    Als nascholing voor ervaren voetzorgverleners
-    Als opleiding voor voetzorgverleners die nog meer over diabetes willen leren


Achtergrondinformatie

Diabetes
Diabetes is een ziekte die al 1 op de 12 Belgen heeft [Bron: IDF]. Een ziekte die bovendien het hele lichaam ondermijnt. Toch zijn er veel misverstanden over diabetes, en de ziekte heeft ook nog steeds geheimen. Het doel van de cursus Diabetes is uw met nieuwe kennis te laten terug keren naar uw praktijk zodat u uw patiënten veilige en effectieve voetzorg kunt verlenen.

Diabetes in cijfers
De cijfers over diabetes in België zijn beperkt. Diabetes wordt wel onderzocht in zeer specifieke gevallen (zorgtraject, conventie), maar er is nog geen register betreffende de prevalentie en de behandeling van diabetes.
Volgens het WIV werd de prevalentie van diabetes in België in 2014 werd geraamd op 6,33% (bij 15-plussers). Het gaat om ongeveer 500.000 Belgen die lijden aan een vorm van diabetes en nog eens 500.000 die in de pre-diabetes fase zijn, of nog niet weten dat ze diabetes hebben. De prevalentie van diabetes in België is dus waarschijnlijk hoger.

Zorgkosten
De regeringen van beide landen moeten alles uit de kast halen om diabetes in te dammen, want afgezien van het lijden dat diabetes veroorzaakt, zijn de zorgkosten immens. Deze kosten lopen hard op als ook de voeten zijn aangedaan. Verlies van mobiliteit is verschrikkelijk voor de mens die het moet ondergaan en de kosten voor de eindeloze revalidatieprocessen zijn torenhoog. Vandaar dat het van groot belang is om voetzorg een duidelijke rol te geven bij de begeleiding van diabetespatiënten. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.


Programma

  • Dag 1: Theorie over diabetes in al haar facetten, docent: Mischa Nagel
  • Dag 2: Diabetes in de voetrzorgpraktijk, docent: Madelon Grin
  • Dag 3: Hygiëne en infectiepreventie, Middag: bezoek aan diabetespoli*

* Voor dag 3 zijn wij in overleg met het Diabetesteam van UZGent dat ook het programma van de Dag van de Voet heeft verzorgd. 
* Tijdends de derde lesdag verzorgt De Medische Voet geen consumpties en lunch.


Accreditatie
BVV (België): 100 punten
ProCert: aangevraagd


Kosten
De kosten voor deze driedaagse cursus inclusief alle consumpties én lunch op de eerste en tweede lesdag bedragen €345,- (0% btw, inclusief € 25,- inschrijfgeld).
Tijdens de derde lesdag verzorgt De Medische Voet geen consumpties en lunch. U kunt dit zelf meenemen of iets kopen in horecagelegenheid van het ziekenhuis.

Subsidie voor Belgische voetzorgverleners
Vlaamse kmo’s en beoefenaars van vrije beroepen, zoals voetzorgverlener, kunnen via de kmo-portefeuille subsidie aanvragen voor deze opleiding. Klik hier voor meer informatie over de kmo-portefeuille.


Data en locaties
De opleiding wordt gegeven op de hiernaast vermelde data en locaties. Klik op een datum en locatie om u in te schrijven. De locatie voor de opleiding is nog niet bekend, maar zal in de regio van Gent worden georganiseerd.


Inschrijven
Wilt u zich inschrijven, dan heeft u een login nodig voor 'Mijn Medische Voet'. Heeft u nog geen login, dan kunt u deze gratis aanmaken. Via 'Mijn Medische Voet' krijgt u toegang tot lesmateriaal en andere informatie, zoals uw eigen profiel. Hierin kunt u zelf uw gegevens beheren.

Bent u uw login vergeten? Maak dan geen nieuw profiel aan, maar vraag een nieuw wachtwoord aan of neem contact met ons op. Als inloggen of inschrijven niet lukt, kunt u ons tijdens kantooruren altijd even bellen: 020 - 670 5000. Vraag naar Claudia, zij helpt u verder.

 

Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.