Quantcast

 

Schimmeldiagnostiek voor huidtherapeuten

De Nederlandse huisarts wordt vaker geconfronteerd met een schimmelinfectie aan de huid of nagel van de voet dan collega´s in de ons omringende landen. Het protocol van de LHV geeft aan dat huisartsen restrictief moeten zijn met het voorschrijven van orale anti-mycotica vanwege resistentie. Tussen 'niets doen' en het voorschrijven van medicijnen zijn weinig alternatieven. Wellicht kan de tussenkomst van de huidtherapeut uitkomst bieden.

Schimmels kun je niet zien, niet horen, niet voelen en niet ruiken. Bij een diagnose a vue gaat het vaak mis, daarom is techniek nodig om een schimmelinfectie te diagnosticeren. Deze diagnostiek is voor artsen goed toegankelijk, maar voor paramedici niet. In samenwerking met het Laboratorium voor Medische Microbiologie van de Radboud Universiteit Nijmegen kunnen we u deze diagnostische mogelijkheden aanbieden. Hiervoor dient de cursus Schimmeldiagnostiek te worden gevolgd.

Diagnostische test
De schimmeldiagnostiek in Nijmegen met een nieuwe moleculaire ontwikkelde test In Nijmegen is een PCR ontwikkeld waarmee de dermatofieten gedetecteerd worden.  Uit onderzoek bleek dat 85% van de positieve mycologie kweken voor de nageldiagnostiek dermatofieten zijn.

De voordelen van deze test zijn:

 • Grotere gevoeligheid: er worden circa 10% méér positieve resultaten gevonden.
 • Sneller: volledige uitslag is binnen een week bekend (in plaats van 3 tot 4 weken).
 • Betere test voor dezelfde prijs.

Voor alle materialen wordt een PCR ingezet. Als deze positief is voor dermatofieten, dan wordt er een zorgtraject geadviseerd. Van de negatieve PCR-uitslagen wordt een blancophorpreparaat gemaakt  en door middel van microscopie nagekeken. Is dat positief dan wordt er alsnog een zorgtraject geadviseerd.

Samenwerking
De samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen biedt huidtherapeuten:

 • toegang tot een vooraanstaand microbiologisch laboratorium voor schimmeldiagnostiek;
 • de mogelijkheid bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de mycologie;
 • een gedegen zorgtraject in te zetten waarin terugkoppeling naar de huisarts is gewaarborgd.

Het woord ´zorgtraject´is bewust gekozen om te verduidelijken dat de interventie niet verder gaat dan het verlenen van een goede verzorging van de aangedane huid en nagel met lokale applicaties. Bovendien kan de huisarts op deze manier een goed alternatief te bieden, als er geen noodzaak is medicatie voor te schrijven.

De rol van de huisarts
Voor de huisarts zijn er vooral bij nagelschimmels weinig mogelijkheden. Het is of niets doen, of het inzetten van orale antimycotica.  Dat laatste wordt door de Nederlandse huisarts veelal niet gedaan. De huisarts volgt daarmee het beleid om restrictief om te gaan met orale antimycotica. In sommige gevallen kan het zijn dat de patiënt de orale antimycotica om medische redenen niet kan nemen.  De huisarts kan de patiënt wel verwijzen naar de apotheek/drogist voor een product met een  locale applicatie. De huisarts kan dan echter niet overzien wat de patiënt hiermee doet. Als de lokale applicatie bovendien niet goed wordt aangebracht is de handeling zinloos. Goede begeleiding en informatie door de voetverzorger is essentieel om de resultaten positief te beïnvloeden.

Het LHV (Landelijke Huisartsen Vereniging) geeft huisartsen als richtlijn mee:

 • Bij veelvoorkomende dermatomycosen als tinea pedis of onychomycose kan de diagnose meestal worden gesteld op grond van het klinische beeld.
 • Bij twijfel over de diagnose en over de noodzaak van orale behandeling is aanvullend onderzoek (KOH-preparaat of kweek) van belang.
 • Vrijwel alle beschikbare lokale antimycotica zijn effectief tegen schimmels en gisten.
 • In het algemeen raadt de huisarts orale medicamenteuze behandeling van een onychomycose af.

De rol van de Huidtherapeut
De huidtherapeut kan een belangrijke rol spelen bij het opzetten van een effectief zorgtraject bij voorkeur in samenwerking met de huisarts: deze kan toestemming geven voor het laboratoriumonderzoek. Geeft de huisarts geen toestemming, dan kan de diagnostiek toch uitgevoerd worden maar dan dient de patiënt zelf de kosten er van te betalen.

Toegang tot schimmeldiagnostiek biedt de huidtherapeut de nodige zekerheid, zodat deze binnen de grenzen van het zorgtraject blijft. Het biedt ook de cliënt zekerheid, want een schimmel is met het blote oog niet waar te nemen en een verkeerd ingezet zorgtraject kan schadelijk zijn.

Door verwijzing naar de huidtherapeut kan de huisarts de patiënt een goed alternatief bieden en overzicht houden over de ondernomen acties. Bovendien wordt de patiënt professioneel begeleid in de behandeling van de de schimmelinfectie.


Programma

 • Kennis van schimmels en gisten
 • Immunologie
 • Herkenning
 • Epidemiologie
 • Doelstellingen van het zorgtraject
 • Differentiaaldiagnose
 • Communicatie met de huisarts
 • Farmacologie
 • CARE protocollen
 • Labtechnieken en labuitslagen 
 • Examen en certificaat


Na deze cursus

Kan de gediplomeerde huidtherapeut

 • Op verantwoorde wijze een stukje nagel of huid insturen voor diagnose op de aanwezigheid van schimmels
 • Met de uitslag een effectief zorgtraject in te zetten
 • Communicatie met de huisarts hierover te voeren
 • De cliënt gedurende het gehele traject professioneel te begeleiden


Reacties deelnemers

"Schimmeldiagnostiek in de praktijk van de huidtherapeut, een mooie opleiding en mogelijkheid om korte lijnen te creëren in het zorgtraject voor patiënten met onychomycosis."

“Laserkliniek Zwolle-Huidtherapie heeft een positieve ervaring met de inhoud van de cursus schimmeldiagnostiek; huidtherapeut en medisch pedicure zijn na het volgen van de cursus intern nog beter op elkaar afgestemd."


Docent
Mischa Nagel 
Accreditatie
ADAP: 5 punten 
Kosten
De kosten bedragen € 165,00 (0% btw, inclusief €25,00 inschrijfgeld, lesmateriaal, consumpties en lunch). Na bevestiging van inschrijving is restitutie van het inschrijfgeld niet mogelijk. Heeft u een abonnement op het tijdschrift De Medische Voet, dan krijgt u € 10,00 korting en betaalt u € 155,00 voor deze cursus.

Subsidie aanvragen voor deze cursus
Vlaamse kmo’s en beoefenaars van vrije beroepen, zoals voetzorgverlener, kunnen via de kmo-portefeuille subsidie aanvragen voor deze cursus. Klik hier voor meer informatie over de kmo-portefeuille. 
Data en locaties
Deze cursus is van 09.30 tot 16.00 uur (inloop vanaf 09.00 uur) en wordt gegeven op de hiernaast vermelde data en locaties. Klik op een datum en locatie om u in te schrijven.

Als u meer dan 15 collega’s heeft die een cursus willen volgen, komen wij naar u toe.


Inschrijven
Wilt u zich inschrijven, dan heeft u een login nodig voor 'Mijn Medische Voet'. Heeft u nog geen login, dan kunt u deze gratis aanmaken. Via 'Mijn Medische Voet' krijgt u toegang tot lesmateriaal en andere informatie, zoals uw eigen profiel. Hierin kunt u zelf uw gegevens beheren.

Bent u uw login vergeten? Maak dan geen nieuw profiel aan, maar vraag een nieuw wachtwoord aan of neem contact met ons op. Als inloggen of inschrijven niet lukt, kunt u ons tijdens kantooruren altijd even bellen: 020 - 670 5000. Vraag naar Linda of Larissa, zij helpen u verder.

 

Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.