Quantcast

'Vergoed meer fysiotherapie voor mensen met reuma'

04-06-2017

2017-06-04

Nederland telt naar schatting zo'n 2 miljoen mensen met reumatische klachten. Zij hebben behoefte aan veel fysiotherapie, maar zorgverzekeraars vergoeden die behandelingen niet allemaal. Daarom moet de vergoeding voor fysiotherapie worden uitgebreid, vindt het Reumafonds. Het huidige gemiddelde aantal van tien behandelingen dat de zorgverzekering vergoedt, is veel te laag, vindt het fonds. Patiënten betalen soms honderden euro's extra.


200 euro uit eigen zak
Volgens het Reumafonds betaalt 20 procent van de mensen met reuma jaarlijks ongeveer 200 euro uit eigen zak bij voor fysiotherapie. De rest laat het erbij zitten, omdat ze het bijvoorbeeld niet kunnen betalen, zegt een woordvoerster. 

"Mensen met reuma hebben vaak geen betaald werk en ze zijn ook al het eigen risico van bijna 400 euro kwijt." Het fonds wijst erop dat als reumatische patiënten betere toegang hebben tot fysiotherapie, ze ook minder vaak in de duurdere ziekenhuizen terechtkomen.

25 behandelingen nodig
Sinds 2012 zit fysiotherapie niet meer in het basispakket maar in de aanvullende verzekering. Gemiddeld betaalt de verzekeraar maximaal tien sessies per persoon per jaar. Maar veel reumapatiënten hebben zo'n 25 behandelingen nodig om redelijk te kunnen functioneren.Uit onderzoek blijkt dat zeven op de tien mensen met reuma dagelijks last hebben van pijn, vermoeidheid en een beperkte beweeglijkheid. Zeker 750.000 patiënten zijn sterk afhankelijk van fysio- of oefentherapie.

 

Bron: RTL Nieuws / ANP

220