Quantcast

Meer risico op blessures bij vrouwelijke hardlopers met een te laag gewicht

14-06-2017

2017-06-14

Vrouwen die regelmatig hardlopen hebben er baat bij hun gewicht goed in de gaten te houden. Onderzoekers concluderen dat vrouwelijke hardlopers met een laag gewicht meer risico hebben op blessures. Het is essentieel dat vrouwen hun BMI weten en gezond kunnen blijven trainen zonder blessures, aldus dokter Timothy Millar die de studie leidde. Zijn bevindingen zijn gepubliceerd in Current Orthopaedic Practice.

De onderzoekers van de universiteit van Ohio ontdekten dat vrouwen met een Body Mass Index (BMI) lager dan 19 meer kans hebben op een stressfractuur, een incomplete botbreuk. De reden hiervoor is dat mensen met een lagere BMI niet de continue schokken van het hardlopen kunnen opvangen. De schol kan alleen worden geabsorbeerd door het bot. Totdat er enige spiermassa is opgebouwd en er iets meer gewicht bijgekomen is moeten deze vrouwen uitkijken met intensieve hardlooptrainingen.

Daarbij zouden ze er langer over doen om te herstellen na een stressfractuur dan mensen met een gezond gewicht.

Aangehouden wordt dat een BMI tussen de 18,5 en 25 gezond is. Lager wordt gesproken van ondergewicht, hoger van overgewicht. Volgens de onderzoekers is het BMI van de gemiddelde vrouw nu 26 en is er dus sprake van overgewicht. Professionele vrouwelijke atleten zouden een BMI van 20 tot 24 aanhouden.

De onderzoekers onderzochten drie jaar lang tientallen vrouwelijke atleten en hielden hun blessures bij aan de hand van een wetenschappelijk ontworpen meetsysteem. De blessures werden ingedeeld in een schaal van 1 tot 5, waarbij 1 het minst ernstig was en 5 het ergst. De blessures werden gemeten met röntgenfoto's, scans van botten en MRI-scans.


Bron: The Ohia State University / Nu.nl

266