Quantcast

Veel schimmels gevonden bij steekproef in binnenzwembad 

16-08-2017

2017-08-16

Dat schimmels zich thuis voelen in openbare wasgelegenheden is al jaren een bekend fenomeen. Dat schimmels ook in het water van binnenzwembaden voorkomen was minder bekend. Schimmels doen het goed in binnenzwembaden. Bij een wetenschappelijke steekproef zijn 79 schimmelgroepen aangetroffen, waaronder bekende soorten die onychomycose en dermatomycose veroorzaken.

Bijna de helft van de gevonden schimmels kunnen mensen ziek maken. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en de universiteiten van Wageningen, Delft en Utrecht.

Op basis van deze eerste verkenning hebben de wetenschappers het onderzoek uitgebreid, aldus schimmelexpert Anne van Diepeningen van Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Volgens haar is in Nederland nog heel weinig bekend over het voorkomen van schimmels in zwembaden. Hygiëneregels zijn gericht op het aanpakken van bacteriën en virussen.

Brancheorganisatie Nederlands Platform Zwembaden (NPZ) kent het onderzoeksresultaat nog niet, zegt een woordvoerster. ''Maar Nederland heeft heel strenge regels voor desinfectie van zwembaden, dus als we hier iets van kunnen leren, gebeurt dat.''

Een goed advies is na het zwemmen, de voeten goed te reinigen en van een creme laag te voorzien.

 

Bron: RIVM

171