Quantcast

Opleiding OVV voor voetzorgverleners en podotherapeuten van De Medische Voet voldoen als enige aan de kwaliteitseisen voor opname in oncologische digitale verwijsgids van het IKNL

07-09-2017

2017-09-07

 

Afgelopen week heeft het IKNL (Integraal Kanker Centrum Nederland) de eisen bevestigd waaraan een voetzorgverlener moet voldoen om te worden opgenomen in de digitale oncologische verwijsgids. Verschillende verenigingen hebben gevraagd of hun leden daarin konden worden opgenomen. Het IKNL is daarbij niet over één nacht ijs gegaan, maar overlegt daarover ook met 26 patiëntenverenigingen die de belangen van kankerpatiënten behartigen. Geschat wordt dat het aantal kankerpatiënten dat last heeft van voet- en handproblemen, als gevolg van de kankerbehandeling, ongeveer 30% is. Dat betekent dat er per jaar bijna 40.000 nieuwe patiënten gespecialiseerde voetzorg nodig kunnen hebben. De digitale verwijsgids helpt oncologen en oncologisch verpleegkundigen bij het vinden van passende zorg naast hun behandeling. De digitale verwijsgids wordt beheerd door het IKNL.


Voor opname van medisch voetzorgverleners met een oncologische specialisatie zal het IKNL de volgende criteria (blijven) hanteren:

  • u bent in het bezit van een rijks-erkend Mbo4-diploma medisch pedicure (CREBO)
  • u heeft het diploma Oncologisch Voetzorgverlener (OVV) behaald

Met bovenstaande certificering wordt u geregistreerd in het Kwaliteitsregister Medisch Voetzorgverleners (KMV)*


Podotherapeuten worden toegevoegd als beroepsgroep
Nieuw is dat podotherapeuten die de opleiding OVV hebben gevolgd, ook zullen worden toegevoegd in het kwaliteitsregister. Uit de nieuwe casuïstieken van de opgeleide podotherapeuten, die wij hebben gepubliceerd in vakblad De Medische Voet, blijkt dat podotherapeuten OVV een duidelijke toegevoegde hebben bij de zorg van kankerpatiënten. Dit betekent overigens niet dat zij medisch voetzorgverleners hiermee vervangen.


Wilt u ook in de verwijsgids van het IKNL?
De Medische Voet biedt voor de volgende doelgroepen de juiste opleiding aan:

  1. U bent medisch pedicure met een crebo-diploma, maar u heeft nog geen specialisatie OVV.
  2. U bent pedicure, maar u heeft nog geen rijks-erkend mbo4-diploma medisch pedicure.
  3. U bent podotherapeut, maar u heeft nog geen specialisatie OVV.

 

Zet de eerste stap naar registratie in de verwijsgids van het IKNL en laat uw gegevens achter via de chatfunctie op de website, dan zullen we contact met u opnemen om uw mogelijkheden te bespreken.

 

* Kabiz beheert het register KMV. Belangrijke overwegingen van het IKNL waren naast erkenning van de opleiding OVV door de overheid en andere partijen (zoals NVvP), ook de veelomvattendheid van de OVV. Het register is toegevoegd vanwege de controleerbaarheid op de langere termijn. Het KMV is toegankelijk voor elke voetzorgverlener die in het bezit is van een rijks-erkend Mbo4-diploma medisch pedicure.

388