Quantcast

Rusteloze benen: een kostbare neurologische aandoening

13-11-2017

2017-11-13

Een rapport van de European Brain Council toont aan dat slechte diagnostiek en behandeling van het rusteloze benen syndroom (of ‘restless legs’) de ziekte tot één van de meest kostbare neurologische aandoeningen van Europa maakt.
De studie ‘Value of Treatment for Brain Disorders in Europe’ is uitgevoerd door de European Brain Council (EBC), De European Academy of Neurology (EAN), de Europese RLS Patiëntenorganisatie (EARLS) en de Europese RLS onderzoekers (EURLSSG), in samenwerking met een team van experts van The London School of Economics.
De studie toont aan dat de kosten van RLS zeer hoog zijn. De totale kosten van gebrekkige diagnose en behandeling van RLS in de geanalyseerde landen (Duitsland, Frankrijk en Italië) zijn aanzienlijk hoger dan de kosten voor de ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose en epilepsie bij elkaar opgeteld. Binnen de neurologie is RLS, na dementie, de meest kostbare ziekte.

Restless Legs Syndroom (RLS) is een ernstige neurologische aandoening die veel voorkomt maar vaak niet als zodanig wordt herkend of zelfs als ziekte wordt erkend laat staan gediagnosticeerd, wat leidt tot niet of late diagnose en/of behandeling.
Patiënten bezoeken onnodig vaak een arts omdat ze niet adequaat geholpen worden, soms gedurende vele jaren. Bovendien worden patiënten ook vaak verkeerd geholpen, wat leidt tot hoge kosten voor de gezondheidsbudgetten. Dat de diagnose RLS vaak niet wordt gesteld is het gevolg van een gebrek aan kennis binnen de gezondheidszorg: patiënten vinden geen soelaas. Verkeerde diagnose en verkeerde behandeling komen zeer veelvuldig voor.

Bron

244